Kakaowy torcik mydlany

Tym razem torcik mydlany o zapachu „białej czekolady”, barwiony kakao.

Składniki:

  • baza glicerynowa biała
  • baza glicerynowa kremowa
  • substancja zapachowa „biała czekolada”
  • alkohol izopropylowy
  • kakao
  • cukrowa posypka

Wykonanie torcika rozpoczęłam od stopienia ok. 500g  białej bazy glicerynowej. Do stopionej bazy dodałam substancji o zapachu „białej czekolady” w ilości 5 g . Bazę podzieliłam na kilka części. Czekoladowy kolor uzyskałam dodając do części białej bazy glicerynowej spożywczego kakao. Krem został wykonany z bazy glicerynowej kremowej również z dodatkiem kakao. Silikonową foremkę w kształcie serduszek i małą  tortownicę kupiłam w tesco.

Pamiętajmy o dokładnym spryskaniu zalewanej warstwy spirytusem lub alkoholem izopropylowym. Dzięki temu warstwy dobrze się ze sobą połączą i mydełko nie rozpadnie się podczas używania.

 

Smacznie wygląda, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

2 thoughts on “Kakaowy torcik mydlany”