Krem do cery suchej, odwodnionej z egzotycznym masłem kombo i makadamia

Krem z egzotycznym masłem kombo świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry przesuszonej, odwodnionej, zmęczonej i pozbawionej blasku. Ostatnio mój nr 1 !

 

KOMBO to drzewo wyrastające do 100m wysokości, charakterystyczne dla zachodnich rejonów Afryki. Owoce kombo są pokryte twardą skorupą, w środku zawierają orzech, z którego w wyniku wytłaczania na zimno produkuje się naturalne masło kombo. Ma postać ciemno-brązowej, ziarnistej, miękkiej masy tłuszczowej, o ziołowo-korzennym zapachu. Unikalnym składnikiem masła jest kwas kombowy, bardzo silny antyokydant odpowiadający za właściwości przeciwzmarszczkowe i uelastyczniające masła.

 

kombo

 

Staranny dobór składników tj. połączenie  masła kombo z masłem i olejem makadamia, a także woskiem jojoba potęguje przeciwzmarszczkowe, odżywcze i ochronne działanie kremu.

 

Receptura:

faza olejowa:

  • MGS 2 g
  • monostearynian glicerolu 1 g
  • alkohol cetearylowy 1,5 g
  • masło makadamia 3 g
  • wosk jojoba 2g
  • masło kombo 3 g
  • olej makadamia 8 g

faza wodna

  • woda destylowana 21 g
  • aloes 2,5 g
  • kwas hialuronowy 3 g
  • pantenol 3 g

faza C

  • DHA-BA 6 kropli
  • substancja zapachowa: „kawa z mlekiem”

Akcesoria:

  • waga
  • łaźnia wodna
  • szpatułka do odważania składników
  • mieszadło
  • 2 zlewki
  • opakowanie na krem

Wykonanie:

 

Pamiętajmy, by na każdym etapie produkcji dbać o czystość i dezynfekcję naczyń i stanowiska pracy.

  • do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetearylowy, monostearynian glicerolu, masło makadamia, wosk jojoba i masło kombo. Zlewkę z całą zawartością umieszczam w łaźni wodnej i ogrzewam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie dodaję olej makadamia. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdy faza olejowa zacznie się zestalać, zlewkę z zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej. Do drugiej zlewki odważam wodę destylowaną, aloes, pantenol i kwas hialuronowy.
  • Zawartość obu zlewek musi mieć podobną temperaturę, dlatego zawartość zlewki z fazą wodną podgrzewam. Gdy temperatury będą zbliżone zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas mieszając.
  • W miarę mieszania i obniżania temperatury krem zaczyna gęstnieć.  Teraz czas na konserwant i substancję zapachową. Gotowy krem przenoszę do przygotowanego wcześniej opakowania.

W przypadku bardzo wrażliwej cery można zrezygnować z dodatku substancji zapachowej. Można także zrezygnować z dodatku konserwantu pod warunkiem, że przygotujemy mniejszą porcję kremu, który zużyjemy w ciągu 2 tygodni. Krem należy wówczas przechowywać w lodówce. Zakonserwowany krem można przechowywać w temperaturze pokojowej i należy go zużyć  w ciągu 3 miesięcy od wyprodukowania.


3

4

 

 

Krem intensywnie odżywia, nawilża. Rano nadal czułam na skórze przyjemną „powłoczkę”. Dodatkowym atutem jest zapach „kawy z mlekiem”, który sprawia, że jeszcze z większą przyjemością się po niego sięga.