Krok po kroku: krem kawowo- orzechowy z nutką banana….


Brzmi smacznie? :-)Ostatnio jeden z moich  ulubionych. Rozpieszcza słodkim, orzechowym zapachem, nawilża, szybko się wchłania, używam go pod makijaż.

Organiczne masło kakaowe  ochrania, natłuszcza, nawilża. Masło kawowe jest silnym wymiataczem wolnych rodników, co sprawia, że wspomaga regenerację skóry, zwiększa jej elastyczność, zmniejsza zmarszczki, napina skórę zwiotczałą, zapobiega starzeniu się. Sprzyja również usuwaniu toksyn i stymuluje mikrokrążenie. . Olej z orzechów laskowych pielęgnuje i odżywia cerę zmęczoną i ziemistą, dzięki  zawartości:  kwasu oleinowego, kwasu linolowego, kwasu palmitynowego, witamin A, E oraz  składników mineralnych. Olej jojoba nawilża każdy rodzaj cery, przyśpiesza regenerację komórek skóry. Hydrolat z róży damasceńskiej  wygładza i ujędrnia skórę, utrzymuje odpowiednią wilgotność, działa przeciwzapalnie i łagodząco. Ekstrakt z banana jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz zawiera znaczne ilości beta-karotenu (prowitaminy A), witaminę E, C, PP oraz mikroelementy (mangan, żelazo, fosfor, siarkę, potas); odżywia i zmiękcza, działa przeciwzmarszczkowo. Kwas hialuronowy  w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza i poprawia elastyczność. D-pantenol, czyli prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) dzięki czemu skóra staje się miękka i jędrna. Kolagen i elastyna odmładza, przywraca świeżość, gładkość i sprężystość .

Receptura:

faza olejowa:

  • MGS 2,5
  • alkohol cetylowy 1,5
  • monostearynian glicerolu 1,0
  • masło kakaowe 2,5
  • masło kawowe 2,5
  • olej jojoba 5,0
  • olej z orzechów laskowych 2,0
  • olej z orzechów włoskich 2,0

faza wodna:

  • hydrolat z róży damasceńskiej 23,0
  • ekstrakt z banana 2,0
  • pantenol 2,0
  • kwas hialuronowy 2,0
  • aloes 2,0

faza C

  • DHA-BA
  • kolagen i elastyna 1,0
  • substancja zapachowa: „orzech, karmel, czekolada” 0,7 (piękny zapach ciemnej czekolady, wzbogacony nutą karmelu kręconego z wanilią i drobno siekanymi orzechami) kupuję go w sklepie „zielony klub”

Akcesoria:

  • waga
  • łaźnia wodna
  • szpatułka do odważania składników
  • mieszadło
  • 2 zlewki
  • opakowanie na krem

Wykonanie:

  • do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masła kakaowe i kawowe. Zlewkę z zawartością umieszczam w łaźni wodnej i mieszam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Gdy tak się stanie dodaję olej z orzechów włoskich i laskowych oraz olej jojoba. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdyby faza olejowa zaczynała się zestalać, zlewkę z zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej

20130820_112542

  • Do drugiej zlewki odważam hydrolat z róży damasceńskiej. Następnie dodaję ekstrakt z banana i mieszam do momentu jego dokładnego rozpuszczenia

20130820_111739

20130820_111819

20130820_112429

  • Zawartość obu zlewek musi mieć podobna temperaturę, dlatego zawartość zlewki z fazą wodną delikatnie podgrzewam, następnie zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas mieszając

20130820_112603

20130820_112710

  • W miarę chłodzenia krem zaczyna gęstnieć

20130820_113048

  • Gotowy krem przenoszę do przygotowanego wcześniej opakowania, naklejam etykietkę

20130820_114105

20130820_194030

20130820_114119

20130821_114618

 

 

  • Do kremu można nie dodawać substancji zapachowej, składniki kremu: masło kawowe i ekstrakt z banana sprawią, że będzie pachniał bardzo przyjemnie, aczkolwiek delikatniej i mniej słodko niż z dodatkiem substancji zapachowej.Kwestia gustu. W przypadku bardzo wrażliwej cery warto zrezygnować z syntetycznego zapachu.
  • Kremu można również nie konserwować,należy wówczas przygotować mniejszą porcję kremu, taką by zużyć ją w  ciągu 2 tygodni. Krem wymaga wówczas przechowywania w lodówce.
  • Zakonserwowany krem przechowywać w temperaturze pokojowej, unikać nasłonecznionych miejsc
  • Zużyć w ciągu 3 miesięcy od wyprodukowania

 

2 thoughts on “Krok po kroku: krem kawowo- orzechowy z nutką banana….”

  1. Cześć.

    W tej recepturze podajesz dwa składniki: MGS i monostearynian glicerolu? A czy one się od siebie różnią?

    Pozdrawiam

    1. MGS jest emulgatorem a monostearynian glicerolu w tej recepturze pełni funkcję stabilizatora emulsji O/W
      Pozdrawiam:-)

Komentarze są zamknięte.