Cera dojrzała wymaga specjalnej pielęgnacji. Krok po kroku pokażę jak zrobić krem, który sprosta wszystkim jej wymaganiom. Połączenie wielu cennych składników sprawia, że krem ten jest prawdziwym odżywczym koktajlem.
Użyty w kremie olej z awokado zwany olejem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), silnie nawilża, ożywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. przeznaczony dla skóry suchej, dojrzałej , starzejącej się i wrażliwej, nie ma działania drażniącego ani uczulającego. wygładza, regeneruje, pielęgnuje, ochroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Olej śliwkowy łagodzio raz nawilża. Fitosterole w nim obecne wpływają także na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe. Olej z orzechów laskowych czyni skórę miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie. Masło kakaowe wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające. Kolagen i elastyna nadają skórze sprężystość i elastyczność. Pantenol natomiast zmniejsza utratę wody przez naskórek, nawilża skórę nadając jej miękkość i elastyczność, działa gojąco i regenerująco ,koncentrat z aloesu regeneruje, ujędrnia i łagodzi podrażnienia a zawarte w liposomowym ekstrakcie nawilżającym. wyciągi roślinne – z aralii bezbronnej, lnu zwyczajnego oraz nasturcji większej w połączeniu ze składnikami naturalnego czynnika nawilżającego zapewniają działanie głęboko nawilżające.
Składniki:
faza tłuszczowa A:
- MGS- 2,0
- alkohol cetylowy –1,5
- monostearynian glicerolu- 1,0
- olej z avocado- 6,0
- olej śliwkowy- 4,0
- masło kakaowe- 2,0
- olej z orzechów laskowych- 3,0
faza wodna B:
- hydrolat aloesowy- 19,5
- koncentrat z aloesu- 2,0
- kwas hialuronowy- 5,0
- pantenol –3,0
Faza C:
- kolagen i elastyna- 1,0
- liposomowy ekstrakt nawilżający- 1,0
- DHA-BA- 5-6 kropli
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- 2 zlewki
- bagietka szklana
- łopatka do odważania składników
- mieszadło
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- Do pierwszej zlewki odważam wszystkie składniki fazy tłuszczowej, natomiast do drugiej zlewki składniki fazy wodnej. Obie zlewki umieszczam we wcześniej przygotowanej łaźni wodnej ( garnek z niewielką ilością wodą, by zlewki się nie przewróciły) i ogrzewam do momentu rozpuszczenia wszystkich składników fazy tłuszczowej. Fazę wodną mimo, że jest klarownym jednorodnym roztworem również ogrzewam, by miała temperaturę zbliżoną do temperatury zlewki z fazą tłuszczową.
- Po rozpuszczeniu wszystkich składników fazy tłuszczowej, obie zlewki wyjmuję z łaźni. Zawartość zlewki z fazą tłuszczową wlewam powoli do zlewki z fazą wodną, intensywnie mieszając. Do mieszania służy mi spieniacz do kawy. Musimy pamiętać by był przeznaczony tylko i wyłącznie do tego celu. Czasem gdy krem ma bardzo gęstą konsystencję takie mieszadełko nie daje rady, wówczas używam miksera z końcówką w kształcie spiralki. Podobnie jak w przypadku spieniacza końcówki miksera muszą być również przeznaczone tylko do robienia kosmetyków. Jest to ważne ze względów bezpieczeństwa, by zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia naszego kosmetyku.
- Gdy nasz kremik ostygnie do temp ok 35C, dodaje liposomowego ekstraktu nawilżającego oraz kolagenu i elastyny. Są to składniki wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego dodaję e w ostatnim etapie gdy temperatura kremu osiągnie odpowiednio niską temperaturę. Całość dokładnie mieszam.Mamy gotowy krem. Jeśli go nie zakonserwujemy będzie mógł nam służyć jedynie przez 2 tygodnie, przechowywany w lodówce. Ja chciałabym móc stosować go dłużej, dlatego dodałam kilka kropli konserwantu DHA-BA, konserwant ten posiada certyfikat EcoCert, jest dopuszczony do używania w kosmetykach organicznych, tak więc jest jednym z bezpieczniejszych konserwantów. Gotowy kremik przekładam do pustego opakowania.
Niestety tak, spróbuję ją wyeliminować. Pani już gdzieś napisała czym zastępuje gumę, wyszperam i zastosuję. Dziękuję za odpowiedź i za bloga. Wiele cennych informacji przystępnie napisany i do tego te zdjęcia. Głęboki ukłon z mojej strony.
Witam, może Pani by wiedziała np. dlaczego wszystkie moje kremy się wałkują co wyklucza je jako kremy na dzień ( i muszę używać kupnych). Zrobiłam dwa podobne jak Pani tutaj prezentuje i dwa na bazie 1-1-3 ze sklepu Zrób sobie krem. Niestety wszystkie mają podobną wadę, wałkują się. A szkoda bo działanie tych kremów jest rewelacyjne. Pozdrawiam
czy na koniec zagęszcza je Pani gumą ksantanową?
cudownie a skad wziasc te skladniki???
Składniki można kupić w sklepach internetowych z półproduktami. Jest ich coraz więcej. Ja zamawiam z kilku, gdyż nie znalazłam tego jednego z zadowalającym mnie asortymentem.
cudownie a skad wziasc te wszystkie skladniki