Krok po kroku: Krem przeciwtrądzikowy z olejem z pachnotki zwyczajnej

Krem oparty na szlachetnych olejach: z pachnotki zwyczajnej, tamanu, konopnym,  z czarnuszki siewnej i na maceracie brzozowym. Brak w nim pochodnych ropy naftowej i innych tanich wypełniaczy. Dużym walorem oprócz dużej zawartości masła shea, pantenolu i aloesu jest obecność niacynamidu który  stymuluje syntezę kolagenu, działa antyoksydacyjnie, rozjaśnia przebarwienia, działa przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie.

W recepturze wykorzystałam emulgator pochodzenia roślinnego tj. MGS i monostearynianu glicerolu. Emulgator MGS posiada certyfikat Eco-cert. Do zakonserwowania użyłam konserwantu DHA-BA, stanowiącego mieszankę konserwantów akceptowanych przez Eco-cert do stosowania w kosmetykach naturalnych. Do kremu nie dodałam żadnej substancji zapachowej, jego przyjemny zapach pochodzi wyłącznie od substancji w nim występujących

Receptura:

faza olejowa A:

  • MGS 2,5
  • alkohol cetylowy 1,0
  • monostearynian glicerolu 1,5
  • masło shea 5,0
  • olej z pachnotki zwyczajnej 3,0
  • olej tamanu 2,0
  • olej konopny 2,0
  • olej z czarnuszki siewnej 1,0
  • macerat brzozowy 1,0

faza wodna B:

  • hydrolat z róży stulistnej 24,0
  • pantenol 3,0
  • niacynamid 2,0
  • aloes 2,0

faza C

  • DHA-BA 5 kropli

Akcesoria:

waga

  • łaźnia wodna
  • szpatułka do odważania składników
  • mieszadło
  • 2 zlewki
  • opakowanie na krem

Wykonanie:

  • Do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masło shea.  Zlewkę z zawartością umieszczam w łaźni wodnej i mieszam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.Następnie  dodaję olej z pachnotki zwyczajnej, tamanu, konopny, z czarnuszki siewnej i macerat brzozowy. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdyy faza olejowa zaczynie się zestalać, zlewkę z całą zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej.
  • Do drugiej zlewki odważam hydrolat z róży stulistnej.  Następnie dodaję pantenol, aloes i niacynamid.
  •  Zawartość obu zlewek musi mieć podobna temperaturę, dlatego zawartość zlewki z fazą wodną delikatnie podgrzewam. Następnie zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas mieszając. W miarę chłodzenia krem zaczyna gęstnieć. Teraz jest dobry czas na dodanie konserwantu.
  • Ph gotowego kremu ok 5

 

  • Kremu można nie konserwować, należy wówczas pamiętać by przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu  2 tygodni.
  • Do kremu można dodać substancji zapachowej. W tym przypadku jej nie dodałam, ale oczywiście można, wedle upodobań;-)
  • Krem należy zużyć w ciągu 3 miesięcy.
  • Podaną recepturę oczywiście można modyfikować. Do gotowego kremu można dodać np.  liposomowego ekstraktu przeciwtrądzikowego.

 

Powodzenia!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *