Krok po kroku: Krem przeciwzmarszczkowy z koenzymem Q10

Krem nawiża, odżywia, działa przeciwzmarszczkowo.Jego zaletą jest  brak barwników i  substancji zapachowych. Krem został zakonserwowany DHA-BA, konserwantem akceptowanym przez Ecocert, dopuszczonym do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Krem idealnie sprawdza się przy pielęgnacji cery dojrzałej oraz objawiającej pierwsze oznaki starzenia. Dużym walorem kremu jest obecność drogocennego oleju z nasion malin, który wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukując zmarszczki.Olej z kiełków pszenicy również nawilża i uelastycznia skórę. Koenzym Q10  zwiększa jędrność i elastyczność skóry – działają zatem na nią odmładzająco. Masło tucuma  jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę. Wodę  używaną w większości kremów zastąpiono hydrolatem  z róży białej.Hydrolat z róży białej należy do niezwykle rzadkich i ekskluzywnych hydrolatów. Wykazuje  działanie wzmacniające naczynia krwionośne,antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Duża ilość Vit E w kremie aktywizuje i działa odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie oraz zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Wygładza, ujędrnia, natłuszcza i nawilża skórę. Przeciwzmarszczkowe i nawilżające działanie kremu wspomaga obecność pantenolu i kwasu hialuronowego.

 

Skład­niki:

faza tłuszc­zowa A:

  • MGS– 2,5
  • alko­hol cety­lowy– 1,5
  • mono­stearyn­ian glicerolu– 1,0
  • masło tucuma -5,0
  • olej z nasion malin- 4,5
  • olej z kiełków pszenicy- 4,5
  • koenzym Q10- 0,5

faza wodna B:

  • hydrolat z róży białej- 24,0
  • kwas hialuronowy– 2,0
  • pan­tenol– 3,0

Faza C:

  • DHA-BA – 5–6 kropli
  • vit E 1,5

 

Akce­so­ria:

  • waga
  • łaźnia wodna
  • 2 zlewki
  • bagi­etka szklana
  • łopatka do odważa­nia składników
  • mieszadło
  • opakowanie na krem

Wykonanie:

  • Przy­go­towuję dwie zlewki. Do pier­wszej odważam skład­niki fazy wod­nej. Całość mieszam do momentu roz­puszczenia  wszys­t­kich  składników.
  • Do drugiej zlewki odważam skład­niki fazy ole­jowej: MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masło tucuma. Zlewkę z wymienionymi składnikami umieszczam w łaźni wod­nej i ogrze­wam do momentu roz­puszczenia wszys­t­kich skład­ników.

2013-08-06_12-53-59_485

  • Gdy wszystkie składniki zostaną rozpuszczone, dodaję olej z nasion malin i olej z kiełków pszenicy. Na koniec odważam koenzym Q 10. Mieszam do momentu rozpuszczenia koenzymu, nie podgrzewam już, ponieważ koenzym jest substancją wrażliwą na podwyższoną temperaturę.

2013-08-06_12-58-10_138

  • Zawartość zlewki z fazą wodną również ogrzewam, ponieważ musi mież temp zbliżoną do zawartości zlewki z fazą olejową.
  • Zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zlewki z fazą wodną , cały czas mieszając

 

2013-08-06_13-02-01_100

  • W miarę obniżania temperatury krem zaczyna gęstnięć

2013-08-06_13-07-36_834

  • Na koniec, gdy temperatura kremu spadnie do ok 40C, dodaję vit E. Całość dokładnie mieszam, następnie gotowy produkt konserwuję kilkoma kroplami DHA-BA.
  • Gotowy krem przekładam do wcześniej przygotowanego opakowania

2013-08-06_13-13-11_5072013-08-07_11-53-25_3682013-08-07_11-51-30_2862013-08-07_11-53-06_7102013-08-07_11-53-12_629

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

One thought on “Krok po kroku: Krem przeciwzmarszczkowy z koenzymem Q10”