Krok po kroku: krem z ekstraktem z soku młodego jęczmienia

Piękny zielony kolor kremu jest wynikiem obecności ekstraktu z soku młodego jęczmienia – bardzo wartościowej substancji.  Działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę. Wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki. Doskonale nawilża, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza skórze naturalnych witamin i mikroelementów.

Dzięki obecności oleju z wiesiołka,  ogórecznika i z kiełków pszenicy wspaniale nawilżają naszą skórę i łagodzą podrażnienia.Są  bardzo pomocne w walce z pierwszymi oznakami starzenia skóry. Hydromanil , sorbitol i mleczan sodu potęgują nawilżające działanie kremu. Sprawiają, że skóra staje się gładka, mięciutka w dotyku i elastyczna.

 

faza A olejowa:

  • MGS 2,0
  • alkohol cetylowy 1,5
  • monostearynian glicerolu 1,5
  • masło shea 2,0
  • olej z wiesiołka 3,0
  • olej z ogórecznika 3,0
  • olej z kiełków pszenicy 4,0

faza B wodna:

ekstrakt z soku młodego jęczmienia
ekstrakt z soku młodego jęczmienia
  • hydrolat z chabra 25,0
  • pantenol 1,0
  • aloes 1,0
  • mleczan sodu 1,0
  • sorbitol 1,0
  • hydromanil 1,0
  • ekstrakt z soku młodego jęczmienia 0,4

faza C

  • DHA-BA
  • kompozycja zapachowa (ja dodałam zapach banana)może do receptury za bardzo nie pasuje, ale ja go lubię jest lekki i świeży:-)

 

Wykonanie:

 

  • Do pierwszej zlewki odważam MGS, monostearynian glicerolu, alkohol cetylowy i masło shea. Zawartość zlewki ogrzewam do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. następnie dodaję określoną ilość pozostałych składników.
faza A (olejowa)
faza  A (olejowa ) emulsji
  • Do drugiej zlewki odważam składniki fazy wodnej: hydrolat z chabra, pantenol, aloes, mleczan sodu, sorbitol, hydromanil. Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec dodaję ekstraktu z soku młodego jęczmienia i mieszam do momentu dokładnego rozpuszczenia się ekstraktu.
faza B (wodna) emulsji
faza B (wodna) emulsji

 

  • Zawartość zlewki delikatnie przy tym ogrzewam, ponieważ zawartość obu zlewek musi mieć zbliżoną temperaturę.

 

faza wodna i olejowa emulsji
faza wodna i olejowa emulsji

 

  • Fazę olejową emulsji dodaję do fazy wodnej, cały czas przy tym mieszając

 

dodanie fazy olejowej emulsji do fazy wodnej, mieszanie
dodanie fazy olejowej emulsji do fazy wodnej, mieszanie

 

  • W miarę mieszania krem zaczyna gęstnieć, dodaję składniki fazy C i całość dokładnie mieszam

 

gotowy krem:-)

 

  •  Pozostaje już tylko przełożenie kremu do opakowania:-)

DSC07179

 

  •  i jeszcze ładna kokardka, krem z takiego opakowania jest jeszcze skuteczniejszy;-)

 

DSC07316

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

2 thoughts on “Krok po kroku: krem z ekstraktem z soku młodego jęczmienia”