mydlane słodkości

Tym razem mydlane słodkości o zapachu mlecznej czekolady.
Do ich storzenia wykorzystałam silikonowe foremki do ciast, ciasteczek i tortów.
Chciałam by wyglądały bardzo smakowicie i chyba się udało.

Składniki:

  • baza glicerynowa biała
  • substancja zapachowa „mleczna czekolada”
  • alkohol izopropylowy
  • barwnik w kolorze brązowym
  • cukrowa posypka
  • Akcesoria:

  • garnek do podgrzania bazy mydlanej
  • łyżka do mieszania
  • kubeczki w których będziemy mieszać bazę z barwnikiem
  • silikonowe foremki
  • Wykonanie

  • Wykonanie mydlanych słodkości rozpoczynamy od stopienia białej bazy glicernowej.
  • Do stopionej bazy dodajemy substancji zapachowej o nazwie „mleczna czekolada”.
  • Bazę dzielimy na kilka części. Czekoladowy kolor uzyskujemy dodając do części białej bazy glicerynowej barwnika w brązowym kolorze. Intensywność koloru zależy od ilości użytego barwnika.
  • Gotową masę przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Tutaj już wiele zależy od naszej wyobraźni. Możemy tworzyc mydełka wielokolorowe, warstwowe. To naprawdę super zabawa. Sukces tkwi w doborze odpowiednich foremek. Rozglądajcie się za nimi w sklepach z akcesoriami kulinarnymi.
  • Przydatne informacje:

    Ilość użytych olejków eterycznych nie powinna przekraczać 1 %, w przypadku olejków syntetycznych 3%.

    Jeśli chcemy tworzyć mydełka warstwowe, pamietajmy o dokładnym spryskaniu zalewanej warstwy spirytusem lub alkoholem izopropylowym. Dzięki temu warstwy dobrze się ze sobą połączą i mydełko nie rozpadnie się podczas używania.