Olej z pestek arbuza

Arbuz jest owocem lubianym nie tylko za walory smakowe i zdolność gaszenia pragnienia, ale i jego wartości odżywcze. Przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie, zawiera też mnóstwo potasu, przeciwutleniacze oraz (podobnie jak pomidor) likopen – organiczny związek chemiczny, wspomagający leczenie chorób nowotworowych. Ale arbuz to nie tylko pyszny miąższ! To także pestki, z których powstaje olej, znakomicie sprawdzający się jako kosmetyk do codziennej pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Olej z pestek arbuza, znany też jako „Watermelon Seed Oil” to jeden z tych olejów, które mogą być z powodzeniem używane przez właścicieli wszystkich rodzajów skóry, od wrażliwej, poprzez trądzikową, aż po suchą i dojrzałą. Dlaczego zdecydowałam się akurat na niego? Bo towarzyszył mi przez dwie ciąże i przetestowałam go na wiele różnych sposobów (zastępuje mi oliwkę, olejek do kąpieli i krem), więc pod jego działaniem mogę się podpisać rękami i nogami Dzięki lekkiej konsystencji świetnie się wchłania, nie obciąża skóry, nie zatyka porów, nie tworzy okluzji ciągłej i nie pozostawia po sobie tłustego filmu, co pewnie docenią wszyscy, którzy nie lubią czekać, aż kosmetyk się wchłonie

Wartości odżywcze i regenerujące czynią z niego kosmetyk uniwersalny, mający zastosowanie również w pielęgnacji włosów i całego ciała. Nakładany na włosy zapobiega ich łamliwości, dodawany do kąpieli zastępuje klasyczny emolient, a w przypadku łagodnego masażu uelastycznia skórę, co jest szczególnie ważne w przypadku osób narażonych na wahania wagi oraz kobiet w ciąży. Dlaczego? Bo regularnie stosowany na partie ciała szczególnie narażone na rozciąganie (brzuch, uda, biust) zmniejsza ryzyko pojawienia się rozstępów oraz niweluje nieprzyjemne uczucie napięcia skóry.

Olej jest delikatny i bezpieczny dla dzieci i niemowląt od pierwszych dni życia, może być więc wykorzystywany zarówno do codziennej pielęgnacji, jak i do „zadań specjalnych”, takich jak łagodzenie podrażnień przy pieluszkowym zapaleniu skóry, redukcja zaczerwienień czy zwalczanie ciemieniuchy.

Nazwa: Olej z pestek arbuza

Najlepszy dla cery: wrażliwej, trądzikowej, młodej, tłustej, mieszanej, problemowej, suchej, dojrzałej

Polecany szczególnie: kobietom w ciąży oraz dzieciom od pierwszych dni życia

Główne właściwości: regeneracja, uelastycznianie, odżywianie, nawilżanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

One thought on “Olej z pestek arbuza”