Własne, indywidualne, zupełnie naturalne perfumy w pomadzie

Wiosna to czas obfitujący w wiele przepięknie pachnących gatunków roślin. Czy macie ochotę na własne, indywidualne, świeże, kwiatowe perfumy w pomadzie?

Perfumy w pomadzie są najstarszą formą perfum i znakomitą alternatywą dla perfum alkoholowych. Ich największą zaletą jest trwałość zapachu.  Znów powracają do łask.
W sklepie Fridge by yDe koszt perfumy tego typu tkosztują ponad 400 zł za 15g .
Wykonanie perfum jest bardzo łatwe, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, gdyż nie jest to działanie jednodniowe.
To co, zabieramy się do dzieła !?

Będą nam potrzebne:

  • szklana lub ceramiczne naczynie
  • nierafinowany olej kokosowy, masło avocado, shea lub inny bezzapachowy tłuszcz
  • ulubione płatki kwiatów czy inne pachnące części roślin mogą to być narcyzy, lilie, bzy, konwalie, tuberozy, róże, hiacynty itp.

Wykonanie:

Do szklanego lub ceramicznego naczynia wlewamy rozpuszczony olej kokosowy lub masło w ilości pozwalającej na uzyskanie warstwy o grubości ok. 0,5 cm . Ja przygotowałam sobie za jednym razem dwa naczynia. W jednym umieściłam rozpuszczony, rafinowany olej kokosowy, a w drugim rafinowany olej kokosowy z dodatkiem masła avocado.

rozpuszczony rafinowany olej kokosowy z dodatkiem masła avocado
rozpuszczony rafinowany olej kokosowy z dodatkiem masła avocado

 

rozpuszczony, nierafinowany olej kokosowy
rozpuszczony, nierafinowany olej kokosowy

 

Warstwę zastygniętego tłuszczu delikatnie nacinam, co umożliwi lepszą penetrację olejku zapchowego w głąb masy tłuszczowej.

 

zastygnięty, delikatnie ponacinany olej kokosowy
zastygnięty, delikatnie ponacinany olej kokosowy

W kolejnym etapie na zastygniętej, ponacinanej warstwie tłuszczowej luźno układam kwiaty lub inne pachnące części roślin. Konieczne jest stosowanie kwiatów nieuszkodzonych i suchych (wilgoć przyspiesza jełczenie tłuszczów). Najczęściej po 24- 48 h kwiaty wymieniamy na świeże. Tuberozę po 48-72 h, ponieważ w jej przypadku tyle wynosi czas dyfuzji olejku z płatków do tłuszczu. Proces ten powtarzamy wiele razy z użyciem nowych kwiatów, do czasu uzyskania produktu o zadowalającej nas intensywności zapachu. Ja wymieniałam kwiaty 8 razy. Nie trzymałam sie jednego gatunku. Bzy mieszałam z konwaliami i hiacyntami. Jesli nie macie dostępu do świeżych kwiatów, można dogadać się z pobliską kwiaciarnią w sprawie kwiatów, które do sprzedaży już się za bardzo nie nadają :-). Naczynie odstawiamy w chłodne miejsce, by utrzymać olej kokosowy w stanie stałym. Jeśli troszkę zmieni swoją konsystencję, włóżcie naczynie na 10 minut do lodówki,  gdy masa stwardnieje będzie wam łatwiej usunąć stare kwiaty i wymienić je na nowe.

 

hiacynty ułożone na nierafinowanym oleju kokosowym

 

5
hiacynty ułożone na warstwie oleju kokosowego

 

bzy i konwalie ułożone na rafinowanym oleju kokosowym z dodatkiem masła avocado
bzy i konwalie ułożone na nierafinowanym oleju kokosowym z dodatkiem masła avocado

W rezultacie otrzymujemy gotową pomadę o przepięknym świeżym, kwiatowym, wiosennym zapachu. Wystarczy odrobinę rozsmarować za uszami  i na wewnętrznej stronie nadgarstków, by przepiękny zapach towarzyszył nam przez cały dzień. Naprawdę warto!

 

gotowa pomada
gotowa pomada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *