Ciekawostki: najdroższa substancja zapachowa na świecie
30 kwietnia 2015Własne, indywidualne, zupełnie naturalne perfumy w pomadzie
7 maja 2015Tym razem torcik mydlany o zapachu „białej czekolady”, barwiony kakao.
Składniki:
- baza glicerynowa biała
- baza glicerynowa kremowa
- substancja zapachowa „biała czekolada”
- alkohol izopropylowy
- kakao
- cukrowa posypka
Wykonanie torcika rozpoczęłam od stopienia ok. 500g białej bazy glicerynowej. Do stopionej bazy dodałam substancji o zapachu „białej czekolady” w ilości 5 g . Bazę podzieliłam na kilka części. Czekoladowy kolor uzyskałam dodając do części białej bazy glicerynowej spożywczego kakao. Krem został wykonany z bazy glicerynowej kremowej również z dodatkiem kakao. Silikonową foremkę w kształcie serduszek i małą tortownicę kupiłam w tesco.
Pamiętajmy o dokładnym spryskaniu zalewanej warstwy spirytusem lub alkoholem izopropylowym. Dzięki temu warstwy dobrze się ze sobą połączą i mydełko nie rozpadnie się podczas używania.
Smacznie wygląda, prawda?