Krok po kroku: regenerująco-przeciwzmarszczkowe masełko pod oczy
29 stycznia 2013Nadajemy kolor bezbarwnej odżywce do paznokci
6 lutego 2013Po raz pierwszy wykonałam krem z emulgatorem SLP. Kiedy w recepturze kremu obecne są składniki wrażliwe na podgrzewanie, wówczas najlepiej wykonać go metodą „na zimno” ,wykorzystując np. właśnie ten emulgator:-)
Krem ma konsystencję mleczka, dlatego świetnie sprawdzi się tu opakowanie z pompką dozującą. Można go oczywiście zagęścić gumą ksantanowa, lecz ja jakoś za kremami zagęszczanymi w ten sposób nie przepadam, więc z tego zrezygnowałam. Wyszperałam zapach” jabłka z orzechami”.…….. cudny…, kremik stoi teraz w łazience w widocznym miejscu i używają go wszyscy domownicy:-) Bardzo dobrze nawilża i wygładza buzię,nie pozostawia uczucia tłustości, no i ten zapach… !!uzależnia!!!;-)
Składniki:
faza A olejowa:
- SLP 2,5
- olej z pestek arbuza 5,0
- olej z pestek brzoskwini 5,0
- olej z nasion granatu 5,0
faza B wodna:
- wybrany hydrolat 20,0
- kwas hialuronowy 2,0
- aloes 1,0
- mleczan sodu 1,0
- sorbitol 1,0
- hydromanil 1,0
- all in one szczypta
faza C
- DHA-BA 5 kropli
- zapach jabłka i orzechy 1,0
- 0,5 włókna pomarańczy
Akcesoria:
- 2 zlewki
- szklana bagietka
- mieszadło
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- do pierwszej zlewki odważam składniki fazy wodnej
- do drugiej zalewki odważam składniki z fazą tłuszczową
- Zawartość zlewki z fazą olejową wlewam do zlewki z fazą wodną
- czekam aż fazy się rozdzielą, po czym zaczynam intensywne mieszanie
- Krem zakonserwowałam 5- oma kroplami DHABA. Na koniec dodałam włókna pomarańczy i kompozycję zapachową
- Czułam jakiś niedosyt, chciałam by krem był odrobinę gęstszy, dlatego dodałam stopionego masła mango.
- Gotową emulsję przelewam do opakowania
- Naklejamy etykietkę. Kremik gotowy!