Warsztaty domowej produkcji naturalnych kosmetyków
17 lipca 2013Krok po kroku: Maseczka bananowo- truskawkowa:-)
14 sierpnia 2013Krem nawiża, odżywia, działa przeciwzmarszczkowo.Jego zaletą jest brak barwników i substancji zapachowych. Krem został zakonserwowany DHA-BA, konserwantem akceptowanym przez Ecocert, dopuszczonym do stosowania w kosmetykach naturalnych.
Krem idealnie sprawdza się przy pielęgnacji cery dojrzałej oraz objawiającej pierwsze oznaki starzenia. Dużym walorem kremu jest obecność drogocennego oleju z nasion malin, który wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukując zmarszczki.Olej z kiełków pszenicy również nawilża i uelastycznia skórę. Koenzym Q10 zwiększa jędrność i elastyczność skóry – działają zatem na nią odmładzająco. Masło tucuma jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę. Wodę używaną w większości kremów zastąpiono hydrolatem z róży białej.Hydrolat z róży białej należy do niezwykle rzadkich i ekskluzywnych hydrolatów. Wykazuje działanie wzmacniające naczynia krwionośne,antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Duża ilość Vit E w kremie aktywizuje i działa odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie oraz zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Wygładza, ujędrnia, natłuszcza i nawilża skórę. Przeciwzmarszczkowe i nawilżające działanie kremu wspomaga obecność pantenolu i kwasu hialuronowego.
Składniki:
faza tłuszczowa A:
- MGS– 2,5
- alkohol cetylowy– 1,5
- monostearynian glicerolu– 1,0
- masło tucuma -5,0
- olej z nasion malin- 4,5
- olej z kiełków pszenicy- 4,5
- koenzym Q10- 0,5
faza wodna B:
- hydrolat z róży białej- 24,0
- kwas hialuronowy– 2,0
- pantenol– 3,0
Faza C:
- DHA-BA – 5–6 kropli
- vit E 1,5
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- 2 zlewki
- bagietka szklana
- łopatka do odważania składników
- mieszadło
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie zlewki. Do pierwszej odważam składniki fazy wodnej. Całość mieszam do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
- Do drugiej zlewki odważam składniki fazy olejowej: MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masło tucuma. Zlewkę z wymienionymi składnikami umieszczam w łaźni wodnej i ogrzewam do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
- Gdy wszystkie składniki zostaną rozpuszczone, dodaję olej z nasion malin i olej z kiełków pszenicy. Na koniec odważam koenzym Q 10. Mieszam do momentu rozpuszczenia koenzymu, nie podgrzewam już, ponieważ koenzym jest substancją wrażliwą na podwyższoną temperaturę.
- Zawartość zlewki z fazą wodną również ogrzewam, ponieważ musi mież temp zbliżoną do zawartości zlewki z fazą olejową.
- Zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zlewki z fazą wodną , cały czas mieszając
- W miarę obniżania temperatury krem zaczyna gęstnięć
- Na koniec, gdy temperatura kremu spadnie do ok 40C, dodaję vit E. Całość dokładnie mieszam, następnie gotowy produkt konserwuję kilkoma kroplami DHA-BA.
- Gotowy krem przekładam do wcześniej przygotowanego opakowania