Krok po kroku:Truskawkowo-jogurtowe, musujące babeczki do kąpieli
7 marca 2014Krok po kroku: Bajecznie kolorowe mydełka
12 maja 2014Rozpoczynając przygodę z kręceniem kosmetyków, korzystałam z gotowych receptur, w miarę upływu czasu coraz bardziej je modyfikowałam. Przyszedł jednak taki moment, że poczułam się na siłach stworzyć recepturę sama ,od podstaw. Od czego powinniśmy zacząć?
Na początku powinniśmy określić jaką część naszej receptury będzie stanowić faza wodna a jaką tłuszczowa( im większą część będzie stanowić faza wodna tym krem bedzie miał lżejszą konsystencję). Następnie w zależności od działania, właściwości kremu jakie chcemy uzyskać, dobieramy substancje aktywne i określamy ich stężenie (producent podaje w jakich stężeniach i w jakich formulacjach składnik sprawdza się najlepiej). Dobieramy emulgator. W przypadku domowego kręcenia kosmetyków wystarczy użycie jednego emulgatora i raczej nie ma potrzeby obliczania HLB , Większość olejów roślinnych posiada HLB w okolicach 7, więc zastosowanie emulgatora o HLB ok 7 powinno wystarczyć. Nie da się jednak ukryć, że najbardziej stabilne emulsje uzyskujemy korzystając z nie jednego lecz dwóch lub więcej emulgatorów. Jak obliczyć HLB mieszaniny emulgatorów?Jak ustalić ich stężenie w naszej recepturze?Postaram się to poniżej wyjaśnić w jak najprostszy sposób.
Do dzieła:-)
- HLB mieszaniny emulgatorów obliczamy na podstawie wartości HLB poszczególnych składników i ich względnego udziału w mieszaninie.
- Zawsze rozpatrujemy tylko część tłuszczową, nawet jeśli stanowi tylko np. 10-15% całej emulsji (tak więc stanowi 100% użytych do produkcji emulsji tłuszczów)
W celu obliczenia HLB mieszaniny emulgatorów:
Krok 1 -Obliczamy zawartość procentową fazy olejowej w recepturze
Faza tłuszczowa:
- masło shea = 2.5%
- olej konopny = 4%
- olej z awokado = 5%
- olej ze słodkich migdałów = 5%
Sumujemy, faza tłuszczowa stanowi 16,5% całej receptury
Krok 2- Obliczamy zawartość procentową poszczególnych olejów w fazie olejowej
Aby obliczyć HLB fazy olejowej, musimy obliczyć zawartość procentową poszczególnych olejów w fazie olejowej:
- masło shea
Jeśli 16,5% = 100%
2.5% = X %
tak więc X = (100 X 2.5) / 16,5
X = 15,15%
masło shea stanowi 15,15 % fazy olejowej
- olej konopny
Jeśli 16,5% = 100%
4% = X %
tak więc X = (100 X 4) / 16,5
X = 24,24%
olej konopny stanowi 24,24% fazy olejowej
- olej z awocado
Jeśli 16,5% = 100%
5% = X %
tak więc X = (100 X 5) / 16,5
X = 30,30%
olej z awocado stanowi 30,30% fazy olejowej
- olej ze słodkich migdałów
Jeśli 16,5% = 100%
5% = X %
tak więc X = (100 X 5) / 16,5
X = 30,30%
olej ze słodkich migdałów stanowi 30,30% fazy olejowej
Podsumowując:
- masło shea stanowi 2,5 % całej receptury, ale 15,15 % fazy olejowej
- olej konopny stanowi 4 % całej receptury, ale 24,24 % fazy olejowej
- olej awokado stanowi 5 % całej receptury, ale 30,30 % fazy olejowej
- olej konopny stanowi 5% całej receptury, ale 30,30 % fazy olejowej
Krok 3- Obliczam HLB fazy olejowej:
do obliczeń niezbędna będzie znajomość wartości HLB poszczególnych składników fazy tłuszczowej – zwykle podawane przez producenta.
HLB składników fazy tłuszczowej:
- masło shea HLB= 8
- olej konopny HLB=7
- olej awokado HLB =7
- olej ze słodkich migdałów HLB= 7
- masło shea- (15,15%/100)*8 =1,21
- olej konopny- (24,24%/100)*7 = 1,69
- olej z awocado- (30,30%/100)*7 = 2,12
- olej ze słodkich migdałów (30,30%/100)*7 = 2,12
HLB fazy olejowej jest sumą liczb wynosi 7,14
Krok 4- Obliczam HLB mieszaniny emulgatorów i wymagany stosunek stężeń
W recepturze postanowiliśmy użyć dwóch emulgatorów:
- Glyceryl stearate citrate HLB 10-12
- Glyceryl monostearate HLB= 3-4
Analizując różny stosunek stężeń emulgatorów i obliczone na tej podstawie HLB wybieram najbardziej zbliżone do obliczonego HLB fazy tłuszczowej.
- (45%/100) X 11 + (55%/100) X 3,5 = 4,95+1,925=6,875
- (50%/100) X 11 + (50%/100) X 3,5 = 5,5+1,75=7,25
- (55%/100) X 11 + (45%/100) X 3,5 = 6,05+1,575=7,625
- (60%/100) X 11 + (40%/100) X 3,5 = 6,6+1,4=8
- (65%/100) X 11 + (35%/100) X 3,5 = 7,15+1,225=8,375
- (70%/100) X 11+ (30%/100) X 3,5 = 7,7+1,05=8,75
tak więc musimy użyć naszych emulgatorów w stosunku 50% glyceryl stearate citrate i 50% glyceryl monostearate
Teraz musimy zdecydować w jakiej ilości użyjeny naszego emulgatora. Metoda HLB pozwala na stosowanie minimalnej ilości emulgatora w ilości 2%
Biorąc to pod uwagę:
- Glyceryl Stearate citrate
Jesli 100% = 2%
50% Glyceryl Stearate = X
X = (50 X 2)/100
X = 1
Potrzebujemy min. 1% Glyceryl Stearate citrate
- Glycery monostearate
Jesli 100% = 2%
50% Glyceryl monostearate = X
X = (50 X 2)/100
X = 1
Potrzebujemy min. 1% Glyceryl monostearate
Nasza receptura (wyłącznie poglądowa!) wygląda teraz następująco:
Faza tłuszczowa:
- Shea Butter (Butyrospermum Parkii) = 2.5%
- Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil = 4%
- Avocado (Persea Gratissima) Oil = 5%
- Sweet Almond (Prunus Amygdalus Dulcis) Oil = 5%
- Glyceryl stearate citrate 1%
- Glyceryl monostearate 1%
Faza wodna:
- hydrolat ????????
- wyciąg z aloesu 2%
- pantenol 2%
- kwas hialuronowy 3%
Faza C
- Konserwant 1%
Mając wszystkie dane z łatwością obliczymy już teraz zawartość hydrolatu w recepturze 73,5%
Żródła:
- http://www.lotioncrafter.com/pdf/Emulsions_&_HLB_System.pdf
- http://chemical.pl/artykuly/chemical-review/7419/emulgatory.html