Własne, indywidualne, zupełnie naturalne perfumy w pomadzie
7 maja 2015Jak zrobić mgiełkę do twarzy z kwiatów bzu (lilaka)?
20 maja 2015Krem z egzotycznym masłem kombo świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry przesuszonej, odwodnionej, zmęczonej i pozbawionej blasku. Ostatnio mój nr 1 !
KOMBO to drzewo wyrastające do 100m wysokości, charakterystyczne dla zachodnich rejonów Afryki. Owoce kombo są pokryte twardą skorupą, w środku zawierają orzech, z którego w wyniku wytłaczania na zimno produkuje się naturalne masło kombo. Ma postać ciemno-brązowej, ziarnistej, miękkiej masy tłuszczowej, o ziołowo-korzennym zapachu. Unikalnym składnikiem masła jest kwas kombowy, bardzo silny antyokydant odpowiadający za właściwości przeciwzmarszczkowe i uelastyczniające masła.
Staranny dobór składników tj. połączenie masła kombo z masłem i olejem makadamia, a także woskiem jojoba potęguje przeciwzmarszczkowe, odżywcze i ochronne działanie kremu.
Receptura:
faza olejowa:
- MGS 2 g
- monostearynian glicerolu 1 g
- alkohol cetearylowy 1,5 g
- masło makadamia 3 g
- wosk jojoba 2g
- masło kombo 3 g
- olej makadamia 8 g
faza wodna
- woda destylowana 21 g
- aloes 2,5 g
- kwas hialuronowy 3 g
- pantenol 3 g
faza C
- DHA-BA 6 kropli
- substancja zapachowa: „kawa z mlekiem”
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- szpatułka do odważania składników
- mieszadło
- 2 zlewki
- opakowanie na krem
Wykonanie:
Pamiętajmy, by na każdym etapie produkcji dbać o czystość i dezynfekcję naczyń i stanowiska pracy.
- do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetearylowy, monostearynian glicerolu, masło makadamia, wosk jojoba i masło kombo. Zlewkę z całą zawartością umieszczam w łaźni wodnej i ogrzewam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie dodaję olej makadamia. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdy faza olejowa zacznie się zestalać, zlewkę z zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej. Do drugiej zlewki odważam wodę destylowaną, aloes, pantenol i kwas hialuronowy.
- Zawartość obu zlewek musi mieć podobną temperaturę, dlatego zawartość zlewki z fazą wodną podgrzewam. Gdy temperatury będą zbliżone zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas mieszając.
- W miarę mieszania i obniżania temperatury krem zaczyna gęstnieć. Teraz czas na konserwant i substancję zapachową. Gotowy krem przenoszę do przygotowanego wcześniej opakowania.
W przypadku bardzo wrażliwej cery można zrezygnować z dodatku substancji zapachowej. Można także zrezygnować z dodatku konserwantu pod warunkiem, że przygotujemy mniejszą porcję kremu, który zużyjemy w ciągu 2 tygodni. Krem należy wówczas przechowywać w lodówce. Zakonserwowany krem można przechowywać w temperaturze pokojowej i należy go zużyć w ciągu 3 miesięcy od wyprodukowania.
Krem intensywnie odżywia, nawilża. Rano nadal czułam na skórze przyjemną „powłoczkę”. Dodatkowym atutem jest zapach „kawy z mlekiem”, który sprawia, że jeszcze z większą przyjemością się po niego sięga.