Krok po kroku: krem intensywnie regenerujący skórę stóp
21 sierpnia 2013Ekstrakt z grejpfruta- konserwant idealny?
25 stycznia 2014
Brzmi smacznie? :-)Ostatnio jeden z moich ulubionych. Rozpieszcza słodkim, orzechowym zapachem, nawilża, szybko się wchłania, używam go pod makijaż.
Organiczne masło kakaowe ochrania, natłuszcza, nawilża. Masło kawowe jest silnym wymiataczem wolnych rodników, co sprawia, że wspomaga regenerację skóry, zwiększa jej elastyczność, zmniejsza zmarszczki, napina skórę zwiotczałą, zapobiega starzeniu się. Sprzyja również usuwaniu toksyn i stymuluje mikrokrążenie. . Olej z orzechów laskowych pielęgnuje i odżywia cerę zmęczoną i ziemistą, dzięki zawartości: kwasu oleinowego, kwasu linolowego, kwasu palmitynowego, witamin A, E oraz składników mineralnych. Olej jojoba nawilża każdy rodzaj cery, przyśpiesza regenerację komórek skóry. Hydrolat z róży damasceńskiej wygładza i ujędrnia skórę, utrzymuje odpowiednią wilgotność, działa przeciwzapalnie i łagodząco. Ekstrakt z banana jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz zawiera znaczne ilości beta-karotenu (prowitaminy A), witaminę E, C, PP oraz mikroelementy (mangan, żelazo, fosfor, siarkę, potas); odżywia i zmiękcza, działa przeciwzmarszczkowo. Kwas hialuronowy w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza i poprawia elastyczność. D-pantenol, czyli prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) dzięki czemu skóra staje się miękka i jędrna. Kolagen i elastyna odmładza, przywraca świeżość, gładkość i sprężystość .
Receptura:
faza olejowa:
- MGS 2,5
- alkohol cetylowy 1,5
- monostearynian glicerolu 1,0
- masło kakaowe 2,5
- masło kawowe 2,5
- olej jojoba 5,0
- olej z orzechów laskowych 2,0
- olej z orzechów włoskich 2,0
faza wodna:
- hydrolat z róży damasceńskiej 23,0
- ekstrakt z banana 2,0
- pantenol 2,0
- kwas hialuronowy 2,0
- aloes 2,0
faza C
- DHA-BA
- kolagen i elastyna 1,0
- substancja zapachowa: „orzech, karmel, czekolada” 0,7 (piękny zapach ciemnej czekolady, wzbogacony nutą karmelu kręconego z wanilią i drobno siekanymi orzechami) kupuję go w sklepie „zielony klub”
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- szpatułka do odważania składników
- mieszadło
- 2 zlewki
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masła kakaowe i kawowe. Zlewkę z zawartością umieszczam w łaźni wodnej i mieszam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Gdy tak się stanie dodaję olej z orzechów włoskich i laskowych oraz olej jojoba. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdyby faza olejowa zaczynała się zestalać, zlewkę z zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej
- Do drugiej zlewki odważam hydrolat z róży damasceńskiej. Następnie dodaję ekstrakt z banana i mieszam do momentu jego dokładnego rozpuszczenia
- Zawartość obu zlewek musi mieć podobna temperaturę, dlatego zawartość zlewki z fazą wodną delikatnie podgrzewam, następnie zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas mieszając
- W miarę chłodzenia krem zaczyna gęstnieć
- Gotowy krem przenoszę do przygotowanego wcześniej opakowania, naklejam etykietkę
- Do kremu można nie dodawać substancji zapachowej, składniki kremu: masło kawowe i ekstrakt z banana sprawią, że będzie pachniał bardzo przyjemnie, aczkolwiek delikatniej i mniej słodko niż z dodatkiem substancji zapachowej.Kwestia gustu. W przypadku bardzo wrażliwej cery warto zrezygnować z syntetycznego zapachu.
- Kremu można również nie konserwować,należy wówczas przygotować mniejszą porcję kremu, taką by zużyć ją w ciągu 2 tygodni. Krem wymaga wówczas przechowywania w lodówce.
- Zakonserwowany krem przechowywać w temperaturze pokojowej, unikać nasłonecznionych miejsc
- Zużyć w ciągu 3 miesięcy od wyprodukowania