Czy wiesz, że test ciążowy może wykryć raka?
9 listopada 2011Krok po kroku: krem do twarzy- „porzeczkowy mus”
18 listopada 2011Cera dojrzała wymaga specjalnej pielęgnacji. Krok po kroku pokażę jak zrobić krem, który sprosta wszystkim jej wymaganiom. Połączenie wielu cennych składników sprawia, że krem ten jest prawdziwym odżywczym koktajlem.
Użyty w kremie olej z awokado zwany olejem 7 witamin (A-B-D-E-H-K-PP), silnie nawilża, ożywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. przeznaczony dla skóry suchej, dojrzałej , starzejącej się i wrażliwej, nie ma działania drażniącego ani uczulającego. wygładza, regeneruje, pielęgnuje, ochroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Olej śliwkowy łagodzio raz nawilża. Fitosterole w nim obecne wpływają także na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe. Olej z orzechów laskowych czyni skórę miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie. Masło kakaowe wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające. Kolagen i elastyna nadają skórze sprężystość i elastyczność. Pantenol natomiast zmniejsza utratę wody przez naskórek, nawilża skórę nadając jej miękkość i elastyczność, działa gojąco i regenerująco ,koncentrat z aloesu regeneruje, ujędrnia i łagodzi podrażnienia a zawarte w liposomowym ekstrakcie nawilżającym. wyciągi roślinne – z aralii bezbronnej, lnu zwyczajnego oraz nasturcji większej w połączeniu ze składnikami naturalnego czynnika nawilżającego zapewniają działanie głęboko nawilżające.
Składniki:
faza tłuszczowa A:
- MGS- 2,0
- alkohol cetylowy –1,5
- monostearynian glicerolu- 1,0
- olej z avocado- 6,0
- olej śliwkowy- 4,0
- masło kakaowe- 2,0
- olej z orzechów laskowych- 3,0
faza wodna B:
- hydrolat aloesowy- 19,5
- koncentrat z aloesu- 2,0
- kwas hialuronowy- 5,0
- pantenol –3,0
Faza C:
- kolagen i elastyna- 1,0
- liposomowy ekstrakt nawilżający- 1,0
- DHA-BA- 5-6 kropli
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- 2 zlewki
- bagietka szklana
- łopatka do odważania składników
- mieszadło
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- Do pierwszej zlewki odważam wszystkie składniki fazy tłuszczowej, natomiast do drugiej zlewki składniki fazy wodnej. Obie zlewki umieszczam we wcześniej przygotowanej łaźni wodnej ( garnek z niewielką ilością wodą, by zlewki się nie przewróciły) i ogrzewam do momentu rozpuszczenia wszystkich składników fazy tłuszczowej. Fazę wodną mimo, że jest klarownym jednorodnym roztworem również ogrzewam, by miała temperaturę zbliżoną do temperatury zlewki z fazą tłuszczową.
- Po rozpuszczeniu wszystkich składników fazy tłuszczowej, obie zlewki wyjmuję z łaźni. Zawartość zlewki z fazą tłuszczową wlewam powoli do zlewki z fazą wodną, intensywnie mieszając. Do mieszania służy mi spieniacz do kawy. Musimy pamiętać by był przeznaczony tylko i wyłącznie do tego celu. Czasem gdy krem ma bardzo gęstą konsystencję takie mieszadełko nie daje rady, wówczas używam miksera z końcówką w kształcie spiralki. Podobnie jak w przypadku spieniacza końcówki miksera muszą być również przeznaczone tylko do robienia kosmetyków. Jest to ważne ze względów bezpieczeństwa, by zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia naszego kosmetyku.
- Gdy nasz kremik ostygnie do temp ok 35C, dodaje liposomowego ekstraktu nawilżającego oraz kolagenu i elastyny. Są to składniki wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego dodaję e w ostatnim etapie gdy temperatura kremu osiągnie odpowiednio niską temperaturę. Całość dokładnie mieszam.Mamy gotowy krem. Jeśli go nie zakonserwujemy będzie mógł nam służyć jedynie przez 2 tygodnie, przechowywany w lodówce. Ja chciałabym móc stosować go dłużej, dlatego dodałam kilka kropli konserwantu DHA-BA, konserwant ten posiada certyfikat EcoCert, jest dopuszczony do używania w kosmetykach organicznych, tak więc jest jednym z bezpieczniejszych konserwantów. Gotowy kremik przekładam do pustego opakowania.