Festiwal Sztuki i Przedmiotów Artstycznych – MTP
15 grudnia 2015Skąd pochodzi lawenda, którą dodaję do kartoników ?
18 stycznia 2016Krem świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery normalnej, suchej, mieszanej. Z powodzeniem może być stosowany pod makijaż. Dość szybko się wchłania, pozostawiając delikatny film ochronny. Dzięki starannie dobranym składnikom nawilża, zmniejsza widoczność zmarszczek, odżywia i łagodzi podrażnienia.
Zawarte w nim:
Organiczne masło kakaowe ochrania, natłuszcza, nawilża. Ponadto jest silnym wymiataczem wolnych rodników, wspomaga regenerację skóry, zwiększa jej elastyczność, zmniejsza widoczność zmarszczek. Olej z orzechów laskowych pielęgnuje i odżywia cerę zmęczoną i ziemistą. Olej jojoba nawilża każdy rodzaj cery, przyśpiesza regenerację komórek skóry. Ekstrakt z banana odżywia, zmiękcza, działa przeciwzmarszczkowo. Kwas hialuronowy w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę, wygładza i poprawia elastyczność. D-pantenol, czyli prowitamina B5 nawilża, łagodzi podrażnienia, dzięki niej skóra staje się miękka i jędrna. Kolagen i elastyna odmładza, przywraca świeżość, gładkość i sprężystość .
Receptura:
faza olejowa:
- MGS 2,5
- alkohol cetylowy 1,5
- monostearynian glicerolu 1,0
- masło kakaowe 5,0
- olej jojoba 4,5
- olej z orzechów laskowych 4,5
faza wodna:
- woda lub hydrolat 24,0
- ekstrakt z banana 1,0
- pantenol 2,0
- kwas hialuronowy 2,0
faza C
- DHA-BA 5 kropli
- kolagen i elastyna 1,0
- substancja zapachowa
Akcesoria:
- waga
- łaźnia wodna
- szpatułka do odważania składników
- mieszadło
- 2 zlewki
- opakowanie na krem
Wykonanie:
- do pierwszej zlewki odważam składniki fazy olejowej tj. MGS, alkohol cetylowy, monostearynian glicerolu i masła kakaowe. Zlewkę z zawartością umieszczam w łaźni wodnej i mieszam do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Gdy tak się stanie, dodaję olej z orzechów laskowych oraz olej jojoba. Zawartość zlewki dokładnie mieszam. Gdyby faza olejowa zaczynała się zestalać, zlewkę z zawartością wkładam na moment do łaźni wodnej
- do drugiej zlewki odważam składniki fazy wodnej tj. wodę lub hydrolat, ekstrakt z soku banana, kwas hialuronowy i pantenol. Dokładnie mieszam, do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie zlewkę umieszczam w łaźni wodnej i delikatnie ogrzewam
- zawartość obu zlewek musi posiadać zbliżoną temperaturę
- zawartość zlewki z fazą olejową dodaję do zawartości zlewki z fazą wodną, cały czas przy tym mieszając.
- w miarę obniżania się temperatury krem zaczyna gęstnieć
- na koniec dodaję kolagen i elastynę, konserwant i wedle uznania kompozycję zapachową. Oczywiście możemy z niej także zrezygnować. Całość dokładnie mieszam.
- pozostaje już tylko przełożenie kremu do przygotowanego wcześniej, świątecznie ozdobionego słoiczka.
Życzę Wam powodzenia!:-)