Tym razem mydlane słodkości o zapachu mlecznej czekolady.
Do ich storzenia wykorzystałam silikonowe foremki do ciast, ciasteczek i tortów.
Chciałam by wyglądały bardzo smakowicie i chyba się udało.
Składniki:
baza glicerynowa biała
substancja zapachowa „mleczna czekolada”
alkohol izopropylowy
barwnik w kolorze brązowym
cukrowa posypka
Akcesoria:
garnek do podgrzania bazy mydlanej
łyżka do mieszania
kubeczki w których będziemy mieszać bazę z barwnikiem
silikonowe foremki
Wykonanie
Wykonanie mydlanych słodkości rozpoczynamy od stopienia białej bazy glicernowej.
Do stopionej bazy dodajemy substancji zapachowej o nazwie „mleczna czekolada”.
Bazę dzielimy na kilka części. Czekoladowy kolor uzyskujemy dodając do części białej bazy glicerynowej barwnika w brązowym kolorze. Intensywność koloru zależy od ilości użytego barwnika.
Gotową masę przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Tutaj już wiele zależy od naszej wyobraźni. Możemy tworzyc mydełka wielokolorowe, warstwowe. To naprawdę super zabawa. Sukces tkwi w doborze odpowiednich foremek. Rozglądajcie się za nimi w sklepach z akcesoriami kulinarnymi.
Przydatne informacje:
Ilość użytych olejków eterycznych nie powinna przekraczać 1 %, w przypadku olejków syntetycznych 3%.
Jeśli chcemy tworzyć mydełka warstwowe, pamietajmy o dokładnym spryskaniu zalewanej warstwy spirytusem lub alkoholem izopropylowym. Dzięki temu warstwy dobrze się ze sobą połączą i mydełko nie rozpadnie się podczas używania.